Min plats, min inspiration, mitt liv

Jag lever i två parallella världar och färdas dem emellan så sömlöst jag kan. Mina kursdeltagare bjuder på samtal, sin mänskliga energi och dynamiska kreativitet under kurser jag håller i egen och andras regi. Hemma stillar jag mig. Lever skärgårdsliv, lägger nät och hinner ikapp mina egna tankar. Det är bland annat i de här kontrasterna jag finner min inspiration.

Anna ytterst
Foto Thomas Westerlund
Ateljén

Jag bor i Bråttö, på den sydvästra spetsen av Föglö, en del av den örika åländska skärgården. Bråttö har fått sitt namn efter alla de sjöbrott som finns här utanför. Från min ateljé ser jag bränningarna när de slår upp över grynnorna.  

 

LUFT ELD HAV JORD

De fyra elementen är ursprunget till allt, basen för vår existens och det som gör att vi kan leva på jorden. Här ute vid havsbandet omges jag av dem. Lever mitt i dem. I en tystnad som är full av ljud – från havet, fåglarna och skogen.

De kala kobbarna här utanför är en oändlig källa till inspiration. När det är stilla och varmt packar vi pic-nic i korg och åker ut till de solvarma klippor vi ser från land.

Föglö Klippor
Livsnjutning, hemma

Jag dricker mitt kaffe på bryggan och badar året runt. Sänker mig ner i det svalkande, ibland iskalla vattnet, med örnar cirklande ovanför huvudet och knipan visslande förbi på sin färd ut mot ytterskären.

LAT: 59° 59.406′ N
LON: 020° 20.187′ E

Hemma

KONSTEN

Jag uttrycker mig och skapar i metall, trä, lera och textil. Den kreativa processen är en resa för mig. Jag använder mig av de material och tekniker som kan ta mig till det jag vill uttrycka just då.

Foto Hülya Tokur Ehres

Jag vill att metallen i mina händer ska få liv och värme. För mig är järnet inget kallt material. I smedjan hettar jag upp det, utmanar det, gör det skört och skapar yta och struktur.

Triticum end termination
tennismobel25

Jag värderar friheten högt och tar mig an en praktisk, platsbyggd hallmöbel med samma energi som en gravutsmyckning eller ett personligt smycke. Det jag däremot inte gör är producerar bruksföremål i större skala.

Min arbetsprocess fräser och bubblar och känns i hela kroppen. Hettan genom dubbla svetshandskar. Värken i musklerna. Slamret från verktygen. Det är processer som lever i mig dygnet runt.

IMG_4251 (2)

RUMMET

Rummet är viktigt för mig. Rumsligheten, tomrummen, mellanrummen och föremålen berättar varsin historia. Eller hjälper varandra att säga samma sak.

Då jag tar mig an ett utställningsutrymme – litet eller stort – vill jag skapa en berättelse. Min berättelse.

Sommarpratare 2019

Den 3 juli 2019 sommarpratade jag i Ålands radio, det kan du lyssna på här ovan.

Spotify spelistan från sommarpratet

LAT: 59° 59.406′ N LON: 020° 20.187′ E