Järnsmide

Stål är ett fantastiskt, formbart och generöst material och att smida det ett hantverk med lång tradition. Hos mig lär du dig förstå materialet under trygg handledning. Vi arbetar med allt från bruksföremål till smycken och skulpturer.

För mig är processen och upptäckterna själva målet med kursen. Jag vill vägleda dig till en förståelse för metallen och dess möjligheter. Järn är ett hårt material, men vid rätt temperatur går det att sträcka ut, bocka, klyva och vrida till vilka former du vill – tunna och sköra eller robusta och stabila.


Din utmaning

Det gäller att vara närvarande och fokuserad, visa omsorg för detaljerna och utmana kopplingen mellan din högra hjärnhalva och dina händer. Smide är ingen snabb process, och kanske är det just långsamheten vi söker i en värld med allt högre tempo…


Kursinnehåll

Jag har handlett järnsmideskurser i egen och andras regi sedan 2004. Kurserna är individuellt anpassade och fungerar både för dig som är nybörjare och för dig som har mer erfarenhet.
Vi arbetar med både små och stora objekt, från smycken till bruksföremål och skulpturer. Vi smider objekt i stål med högre kolhalt såsom knivar och andra eggverktyg. Du får lära dig traditionella tekniker såsom klyvning med klyvmejsel, vi släggar tillsammans och sammanfogar materialet genom nitning och krympteknik. Du arbetar med såväl givna uppgifter som individuella projekt, lär dig järnsmidets grunder, temperaturer på stålet, att hantera tekniker och verktyg.


Kom med på en kurs i järnsmide med mig!

För skräddarsydd workshop eller kurs för dig eller din grupp, kontakta mig för offert. Kurserna arrangeras i Sjökvarteret i Mariehamn, i Kökar smedja eller smedjan på Lappo. 

Böcker

Under mina kurser har du möjlighet att köpa böckerna Nya järnsmidesboken och Klassiskt järnsmide. Nya järnsmidesboken finns även på engelska. Böckerna är ypperlig kurslitteratur då de utförligt beskriver både järnsmidets grunder för dig som är nybörjare och även fördjupade tekniker för dig som smidit tidigare. Tekniker, material och verktyg är rikt illustrerat för en tydligare förståelse.
LAT: 59° 59.406′ N LON: 020° 20.187′ E