Smashed Revolver: The Non-Violence Microphone

Smashed Revolver: The Non-Violence Microphone är en mikrofon skulpterad av Anna Sundblom-Westerlund, därefter gjuten i brons. Projektet är ett konstnärligt samarbete med den egyptiske musikern Ramy Essam, född 1987 i Mansoura. Under den arabiska våren 2011 blev Ramy känd som revolutionens röst när han fick hundratusentals människor att sjunga med i sina frihetssånger på Tahrirtorget i Kairo.

Rockartisten och människorättsförsvararen Ramy Essam anses vara en av de mest högljudda rösterna i dag. Hans motståndskraftiga resa från navet i den egyptiska revolutionen till de internationella scenerna har inkluderat virala hits och utmärkelser såväl som stunder av kamp. Med bakgrunden i att vara rösten på gatorna i sitt land, står Ramy idag för social rättvisa och mänskliga rättigheter över hela världen. Men berömmelse kom med ett högt pris. 2011 upplevde Ramy brutal tortyr och arresteringar. Sedan slutet av 2013 är hans låtar förbjudna och han förbjöds att uppträda offentligt.

Ramy har levt i exil i Sverige och Finland sedan 2014.

Mikrofonen, som ett icke-våldskonstverk och bruksföremål i form av en deformerad revolver, symboliserar hur människor slår ner på våld från myndigheter. En symbol där konst, musik och ordet är fredens mäktigaste vapen, och där konstnären därigenom förstör andra vapen. Projektet genomförs på det demilitariserade Åland – Fredens öar. Genom Smashed Revolver: The-Non Violence Microphone möter Ramy våldets kulor med sin musik, på scen och i musikvideor. (Konstverket finns i två exemplar).

Samordnare: Ulrika Lind

Konceptutvecklare: Ganzeer, egyptisk multidisciplinär konstnär, en av Egyptens mest kända gatukonstnärer och väggmålare

Ljudteknikkonsult: Göran Stenius, Johan Carlberg

Teknisk lösning/slutproduktion: Ulrika Kjeldsen

Bronsgjutning: Herman Bergman Konstgjuteri AB

 

 

 

KONTAKTA MIG
LAT: 59° 59.406′ N LON: 020° 20.187′ E